Strona główna > Zarządzenia > Rektor > 2015 |
Zarządzenie nr 41/15Rektoraz dnia 1 października 2015w sprawie zapewnienia profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej
Zarządzenie nr 41/15
Rektora
z dnia 1 października 2015
w sprawie zapewnienia profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej
Na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26.06.1974 r. Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28.05.1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) zarządzam, co następuje:
§1
1. Napoje
(woda, herbata) przysługują pracownikom zatrudnionym w jednostkach
organizacyjnych Uczelni przy pracach:
a) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10° C lub powyżej 25° C,
b) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami
atmosferycznymi przekracza 28° C,
c) związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej
efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kj)
u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kj) u kobiet.
2. Woda wydawana będzie w okresie letnim następującym pracownikom:
a) robotnicy wysokowykwalifikowani - konserwatorzy Działu Konserwacji i Eksploatacji w
ilości 1,5 litra dziennie,
b) robotnicy wysokowykwalifikowani - konserwatorzy Warsztatu Elektromedycznego Działu
Administracyjno-Gospodarczego i Usług w ilości 1,5 litra dziennie,
c) kierowcy Działu Zaopatrzenia w ilości 1,5 litra dziennie,
d) pracownicy gospodarczy zajmujący się zwierzętami doświadczalnymi z zakładów naukowo-
dydaktycznych i Centrum Medycyny Doświadczalnej w ilości 1,5 litra dziennie,
e) pomoc administracyjna Kancelarii Ogólnej zatrudniona w Dziale Organizacji i Kontroli w
ilości 1,5 litra dziennie,
f) pracownicy gospodarczy - placowi Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług w ilości 2
litrów dziennie,
g) portierzy Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług zatrudnieni w portierniach gdzie
wykonują prace związane z koszeniem trawy i konserwacją terenów zielonych w
ilości 1,5 litra dziennie,
h) portierzy z Hali Sportowej, którzy w okresie letnim koszą trawę w ilości 1,5 litra dziennie.
3. Herbata w ilości 100 g wydawana będzie w okresie zimowym pracownikom
zatrudnionym w Uczelni na następujących stanowiskach:
a) kierowcy odśnieżający teren Uczelni w terminie od 01.11. do 28.02.,
b) pracownicy gospodarczy - placowi Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług
w terminie od 01.11. do 31.03.,
c) portierzy z Hali Sportowej, którzy w okresie zimowym odśnieżają teren wokół Hali,
d) portierzy Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług, którzy odśnieżają teren
jednostki organizacyjnej, w której pracują.
4. Napoje przyznawane będą na wniosek kierownika właściwej jednostki organizacyjnej
złożony w Dziale Zaopatrzenia.
5. Pracownicy otrzymują napoje w dniach wykonywania prac w warunkach,
o których mowa w ust. 1. Decyzję o przyznaniu napojów podejmuje kierownik
właściwej jednostki organizacyjnej Uczelni.
6. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
7. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.
§2
1. Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie
uciążliwych przysługują nieodpłatnie posiłki, (w formie jednego posiłku
dziennie), przyrządzanego przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych
produktów.
2.Posiłki przysługują zatrudnionym na stanowiskach pracowników gospodarczych - placowych Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług, którzy oczyszczają teren Uczelni ze śniegu i lodu w okresie zimowym tj. od 1 listopada do 31 marca każdego roku.
3. Posiłki przyznawane będą na wniosek kierownika właściwej jednostki organizacyjnej złożony do Działu Zaopatrzenia.
4. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
5. Posiłki wydawane są pracownikom w dniach i warunkach wykonywania prac uzasadniających ich wydanie.
6. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, po 3-4 godzinach pracy.
7. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki.
§3
Krem ochronny do rąk (glicerynowo-rumiankowy) przydziela
się kwartalnie pracownikom Uczelni
zatrudnionym na niżej wymienionych stanowiskach w następujących
ilościach:
a) pracownicy gospodarczy: placowi, sprzątaczki - 79 g kremu na kwartał (1 tuba),
b) pracownicy realizujący dydaktykę – 150 g kremu na kwartał (2 tuby),
c) pracownicy techniczni (laboranci, technicy, specjaliści, pomoce laboratoryjne)– 225 g kremu na kwartał (3 tuby).
Krem ochronny do rąk (glicerynowo-rumiankowy) przyznaje się na podstawie
zapotrzebowania złożonego przez kierownika właściwej jednostki organizacyjnej do
Działu Zaopatrzenia, określającego liczbę pracowników uprawnionych do otrzymania
kremu oraz źródło finansowania.
§4
Na wniosek
kierownika właściwej jednostki organizacyjnej Uczelni pracownicy otrzymują
przydział papieru toaletowego z określeniem ilości i formy płatności.
§5
Przydział i
wydawanie odzieży roboczej i ochronnej następuje na podstawie Tabeli norm
przydziału i zużycia środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia
roboczego określonej w protokole Komisji BHP.
§6
Traci moc
Zarządzenie Nr 71/07 Rektora Akademii Medycznej
w Białymstoku z dnia 19.12.2007 r. w sprawie zapewnienia
profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków
higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej.
§7
Zarządzenie
wchodzi w życie z dniem podpisania.
Rektor
prof. dr hab. Jacek Nikliński
metryczka
Opublikował: Emilia Minasz (8 października 2015, 14:32:21)
Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 885