Zarządzenie nr 41/15Rektoraz dnia 1 października 2015w sprawie zapewnienia profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej

Zarządzenie nr 41/15
Rektora
z dnia 1 października 2015


w sprawie zapewnienia profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej

         Na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26.06.1974 r. Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28.05.1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) zarządzam, co następuje:

§1
1.  Napoje (woda, herbata) przysługują pracownikom zatrudnionym w jednostkach
    organizacyjnych Uczelni przy pracach:
   a) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10° C lub powyżej 25° C,
   b) na  stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami  
       atmosferycznymi przekracza 28° C,
   c) związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym   w ciągu zmiany roboczej
      efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kj)                         
      u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kj) u kobiet.
2. Woda wydawana będzie w okresie letnim  następującym pracownikom:
    a)  robotnicy wysokowykwalifikowani - konserwatorzy Działu Konserwacji i Eksploatacji w 
         ilości  1,5 litra dziennie,
    b) robotnicy wysokowykwalifikowani - konserwatorzy Warsztatu Elektromedycznego Działu
        Administracyjno-Gospodarczego i Usług w ilości 1,5 litra dziennie,
    c)  kierowcy Działu Zaopatrzenia w ilości 1,5 litra dziennie,
    d) pracownicy gospodarczy zajmujący się zwierzętami doświadczalnymi z zakładów naukowo-
        dydaktycznych i Centrum Medycyny Doświadczalnej w ilości 1,5 litra dziennie,
    e) pomoc administracyjna Kancelarii Ogólnej zatrudniona w Dziale Organizacji i Kontroli w
        ilości 1,5 litra dziennie,
    f) pracownicy gospodarczy - placowi Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług w ilości 2
       litrów dziennie,
    g) portierzy Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług zatrudnieni w portierniach gdzie
        wykonują prace związane z koszeniem trawy  i konserwacją terenów zielonych w
        ilości 1,5 litra dziennie,
    h) portierzy z Hali Sportowej, którzy w okresie letnim koszą trawę w ilości 1,5 litra dziennie.
 3.  Herbata w ilości 100 g wydawana będzie w okresie zimowym pracownikom
      zatrudnionym w Uczelni na  następujących  stanowiskach:
      a) kierowcy odśnieżający teren Uczelni w terminie od 01.11. do 28.02.,
      b) pracownicy gospodarczy - placowi Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług   
          w terminie od 01.11. do 31.03.,
      c) portierzy z Hali Sportowej, którzy w okresie zimowym odśnieżają teren wokół Hali,
      d) portierzy Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług, którzy odśnieżają teren 
          jednostki organizacyjnej, w której pracują.
 4.  Napoje przyznawane będą na wniosek kierownika właściwej jednostki organizacyjnej  
      złożony w Dziale Zaopatrzenia.
 5.  Pracownicy otrzymują napoje w dniach wykonywania prac w warunkach,                
     o  których mowa w ust. 1. Decyzję o przyznaniu napojów podejmuje kierownik
     właściwej jednostki organizacyjnej Uczelni.
 6.  Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
 7.  Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.
 
§2
1. Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych przysługują nieodpłatnie posiłki, (w formie jednego posiłku dziennie), przyrządzanego przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
2.Posiłki przysługują zatrudnionym na stanowiskach  pracowników gospodarczych - placowych Działu Administracyjno-Gospodarczego i Usług, którzy oczyszczają teren Uczelni ze śniegu i lodu w okresie zimowym tj. od 1 listopada do 31 marca  każdego roku.
3. Posiłki przyznawane będą na wniosek kierownika właściwej jednostki organizacyjnej złożony do Działu Zaopatrzenia.
4. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
5. Posiłki wydawane są pracownikom w dniach i warunkach wykonywania prac uzasadniających ich wydanie.
6. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, po 3-4 godzinach pracy.
7. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki.

§3
Krem ochronny do rąk (glicerynowo-rumiankowy) przydziela się kwartalnie  pracownikom Uczelni zatrudnionym na niżej wymienionych stanowiskach w następujących ilościach:
a) pracownicy gospodarczy: placowi, sprzątaczki - 79 g kremu na kwartał (1 tuba),
b) pracownicy realizujący dydaktykę – 150 g kremu na kwartał (2 tuby),
c) pracownicy techniczni (laboranci, technicy, specjaliści, pomoce laboratoryjne)– 225 g kremu na kwartał (3 tuby).
Krem ochronny do rąk (glicerynowo-rumiankowy) przyznaje się na podstawie
zapotrzebowania złożonego przez kierownika właściwej jednostki organizacyjnej do    
Działu Zaopatrzenia, określającego liczbę pracowników uprawnionych do otrzymania
kremu oraz źródło finansowania.

§4
Na wniosek kierownika właściwej jednostki organizacyjnej Uczelni pracownicy otrzymują przydział papieru toaletowego z określeniem ilości i formy płatności.  

§5
Przydział i wydawanie odzieży roboczej i ochronnej następuje na podstawie Tabeli norm przydziału i zużycia środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego określonej w protokole Komisji BHP.

§6
Traci moc Zarządzenie Nr 71/07 Rektora Akademii Medycznej  w Białymstoku z dnia 19.12.2007 r. w sprawie zapewnienia profilaktycznych napojów i posiłków pracownikom Uczelni oraz przydziału środków higieny osobistej, odzieży roboczej i ochronnej.
 
§7
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
                                                                                        Rektor
 
                                                                            prof. dr hab. Jacek Nikliński

metryczka


Opublikował: Emilia Minasz (8 października 2015, 14:32:21)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 885